Tenerife voor beginners
Het weer op Tenerife

Voor zonliefhebbers heeft Tenerife bijna een perfect klimaat. Het is op Tenerife niet zo snel te koud, maar ook extreme hitte komt ook niet vaak voor op het eiland. Het aangename subtropische klimaat zorgt ervoor dat het op grote delen van Tenerife vrijwel het hele jaar aangenaam warm en overwegend zonnig is. Het aangename klimaat heeft Tenerife te danken aan de ligging voor de westkust van het Afrikaanse vasteland, waardoor depressies redelijk weinig kans hebben om het rustige weer op Tenerife te verstoren.

Tenerife bezienswaardigheden

Tenerife barst van de mooie plekjes, historische bezienswaardigheden, fraaie kerken en dorpen die de moeite waard zijn.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Tenerife op een rijtje gezet:
Tenerife bezienswaardigheden top 10

 

Temperaturen

De middagtemperatuur ligt aan de zuidkust van Tenerife vrijwel het hele jaar tussen de twintig en dertig graden. Aan de noordkust ligt het kwik vaak enkele graden lager en in het binnenland is de temperatuur vooral afhankelijk van de hoogteligging. Op een hoogte van tweeduizend meter is het gemiddeld ongeveer tien tot vijftien graden koeler dan aan de zuidkust van Tenerife. De eerste maanden van het jaar zijn over het algemeen de koelste maanden. In het zuiden betekent dat gemiddelde maximumtemperaturen van rond of net iets boven de twintig graden. In het noorden is het dan gemiddeld net iets onder de twintig graden. Gedurende het jaar stijgt de gemiddelde temperatuur met n tot twee graden per maand om uiteindelijk in augustus en september rond of tegen de dertig graden uit te komen. Na september daalt het kwik weer geleidelijk.

Regen

De kans op regen is afhankelijk van de reisperiode en waar je je op het eiland Tenerife bevindt. Zo is de kans op regen in het zuiden aanzienlijk lager dan in het noorden. Er is ook sprake van een nat(ter) seizoen (van oktober tot en met maart) en een droog seizoen (april tot en met september). Tijdens het nattere seizoen zul je vooral zien dat in het binnenland van Tenerife er aanzienlijk vaker bewolking hangt en dat het daar met regelmaat regent. In het zuiden is er nog steeds redelijk wat ruimte voor de zon. In de wintermaanden is er ook een kans op zware regen. De hoeveelheid regen die dan binnen soms zeer korte tijd valt kan ervoor zorgen dat straten bijna in kolkende rivieren veranderen. De kans hierop is het grootst aan de noordkant van het eiland. In het zuiden komen problemen als gevolg van regenval zelden voor.

Hitte

De ligging van Tenerife zorgt ervoor dat de grootste hitte vaak getemperd wordt door het zeewater, dat in de zomer vrijwel altijd een lagere temperatuur heeft dan de lucht. Ook zorgen de passaatwinden op grote delen van het eiland voor wat afkoeling. Soms kan er in de zomermaanden een sterke oostelijke stroming op gang komen waarbij er zeer warme lucht uit de Sahara richting de Canarische Eilanden stroomt. het kan dan gedurende enkele dagen onaangenaam heet worden op Tenerife. Sommige jaren kont dit helemaal niet voor terwijl andere jaren het meerdere malen raak is.

Klimaattabel Zuid-Tenerife

 

gemiddelde maximum
temperatuur (C)

gemiddelde
minimum

temperatuur (C)
gemiddeld aantal uren zon
per dag
gemiddeld aantal dagen neerslag
per maand
gemiddeld aantal
mm
neerslag
per maand
gemiddelde
zee
temperatuur (C)
januari 20 15 6 10 68 19
februari 20 14 7 8 51 19
maart 21 15 7 6 40 19
april 22 16 9 4 31 20
mei 24 18 10 3 9 21
juni 25 20 11 1 2 22
juli 28 21 10 1 1 23
augustus 29 22 9 1 1 24
september 27 21 8 2 8 24
oktober 25 19 7 4 32 23
november 22 17 6 7 69 22
december 21 15 6 9 75 20
met dank aan klimaatinfo.nl

Beste reistijd

De drukste maanden op Tenerife zijn de winterperiode (november tot en met maart) en de zomermaanden. Dat heeft te maken met het weer elders in Europa (wintermaanden) en de schoolvakanties (zomer). Als je naar het weer kijkt zijn dit niet de allerbeste maanden. Zo is de kans op hete dagen het hoogst in de maanden juli en augustus, terwijl de kans op grijze, regenachtige en/of koelere dagen juist in de winter hoger is. Als je op zoek bent naar de combinatie zon, warmte en warm zeewater dan kun je het beste in het vroege najaar naar Tenerife reizen. Dit zijn de maanden september en oktober. Het late voorjaar (april en mei) is wel redelijk zonzeker, maar zomerse temperaturen zijn dan nog niet gegarandeerd.

Meer info over Tenerife

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Tenerife:
alles over Tenerife
Tenerife informatie

Tenerife weer & klimaat
mooiste dorpjes op Tenerife

teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy