Tenerife voor beginners
Tenerife reisinformatie

Een goede reisvoorbereiding is essentieel voor iedere reis. Wie naar Tenerife reist die zal bijvoorbeeld willen weten hoe het zit met fooien, paspoorteisen, feestdagen en welke stekkers je nodig hebt voor je elektronische apparatuur. Op deze pagina bieden we allerlei handige reisinformatie die je kunnen helpen bij het plannen van je reis naar Tenerife. Mocht er hier iets niet vermeld staan dan kun je vaak terecht op fora, gespecialiseerde Tenerife-sites en in reisgidsen over Tenerife.

Tenerife bezienswaardigheden

Tenerife barst van de mooie plekjes, historische bezienswaardigheden, fraaie kerken en dorpen die de moeite waard zijn.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hotspots van Tenerife op een rijtje gezet:
Tenerife bezienswaardigheden top 10

 

Alarmnummer
In geval van nood bel je net als in Nederland 112. De operator aan de andere kant verbindt je direct door naar de nodige hulpdienst.

Douane
De Canarische Eilanden (dus ook Tenerife) hebben een uitzonderingspositie binnen de Europese Unie wat betreft accijnzen en belastingen. Wat betreft de invoer in Nederland vanuit Tenerife gelden daarom dezelfde bepalingen als voor invoer vanuit een land buiten Europa. Dat betekent maximaal 1 liter sterke drank of 4 liter wijn en maximaal 200 sigaretten of 50 sigaren. Houd er rekening mee dat er ook wat betreft de invoer van andere goederen een grens is in waarde.

Feestdagen
Tenerife kent een aantal vaste feestdagen. Daarnaast zijn er een aantal lokale feesten en vieringen. Deze kennen bijna allemaal een christelijke oorsprong. Processies, bedevaarten en andere religieuze feesten kom je verspreid over het jaar op heel het eiland tegen. Fameus zijn de processies in La Laguna vlak voor Pasen en de bedevaart naar Candelaria halverwege augustus. Het carnaval wordt ook erg uitgebreid gevierd op Tenerife, met name in Santa Cruz, Puerto de la Cruz en Los Cristianos.

Overzicht van feestdagen op Tenerife:
1 januari - Nieuwjaarsdag
6 januari - Driekoningen
1 mei - Dag van de Arbeid
30 mei - Día de Canarias
15 augustus - Maria Hemelvaart
12 oktober - Día de la Hispanidad
1 november - Allerheiligen
6 december - Día de la Constitución
8 december - Onbevlekte Ontvangenis
25 december - Eerste Kerstdag
variabel - Witte Donderdag, Goede Vrijdag en Pasen

Fooien
Hoewel bedieningsgeld inbegrepen is bij bars en restaurants wordt een fooi zeker gewaardeerd. Afhankelijk van het totaalbedrag geef je een fooi van enkele procenten tot bij kleinere bedragen tien procent. Voor kamermeisjes laat je per dag één tot twee euro achter. De beste manier om ervoor te zorgen dat ze weet dat het voor haar is, is door het op het badkamermeubel te leggen. Kruiers geef je één tot twee euro per koffer/tas en bij taxichauffeurs rond je af naar boven.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld
Spanje is een euroland. Je betaalt op Tenerife daarom gewoon met de euro. Geldautomaten zijn er volop, zeker in de toeristische plaatsen. Creditcards worden op redelijke schaal, maar niet overal geaccepteerd.

Internet & wifi
Langzaam aan groeit op Tenerife het aantal plekken waar je gratis via wifi het internet op kunt. Horecabedrijven beginnen steeds meer in de gaten te krijgen dat deze gratis service ze extra klandizie op kan leveren. Je herkent dit soort bedrijven vaak aan het bordje Free WIFI bij de deur. Hotels bieden hun gasten ook vrijwel allemaal draadloos internet aan. Bij sommige hotels is dit gratis, bij redelijk wat hotels moet je (soms flink) betalen voor internet. Kijk bij de beschrijving van je accommodatie goed waar internet ter beschikking is en waar je wel of niet moet betalen. Soms kun je alleen in de lobby gratis online en moet je op de kamer wel betalen of kun je daar helemaal niet online.

Kleding
Als toerist kun je er gewoon lekker casual bijlopen. Gezien het klimaat is comfortabele zomerkleding het beste. Neem in ieder geval ook een vest of trui mee. Deze kun je 's avonds nodig hebben als het afkoelt na zonsondergang. Overdag kun je in de bergen ook wat warmere kledig gebruiken, zeker gedurende de wintermaanden.

Kranten en tijdschriften
Op Tenerife is het niet lastig om aan Nederlandse kranten zoals de Telegraaf en het AD te komen. Dankzij de hedendaagse techniek wordt de krant digitaal naar de Canarische Eilanden gestuurd en ter plaatse gedrukt. Je koopt daarom op Tenerife de actuele krant van die dag. Weekbladen zoals Privé, Story, Panorama en Nieuwe Revu die verkocht worden zijn meestal van een week daarvoor.

Naturisme
Naakt zonnen is maar op weinig plekken gebruikelijk. Tenerife kent vrijwel geen afgelegen strandjes. Naturisten kunnen o.a. terecht op Playa de las Gaviotas in het noorden of op het westelijke strand bij Montaña Roja.

Prijzen
Het prijsniveau ligt in toeristische gebieden ongeveer gelijk aan die in Nederland. Zodra je de dorpen bezoekt waar vooral lokale bevolking komt dan zie je de prijzen flink dalen. Dan kost een kop koffie of glas fris je tussen de euro en anderhalve euro en kun je voor weinig geld heerlijk eten. Benzine, sigaretten en sterke drank zijn door de lage belastingdruk zelfs uitermate goedkoop op Tenerife.

Reisdocumenten
Alle reizigers moeten in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. Dat kan een paspoort zijn of een Europese identiteitskaart. Dit geldt ook voor kinderen. Let erop dat je identiteitsbewijs ook nog geldig is op het moment dat je terugvliegt.

Roken
Sinds 2011 geldt er een streng rookverbod in Spanje, inclusief de Canarische Eilanden. In afgesloten openbare ruimtes mag pertinent niet gerookt worden. Op de terrassen van restaurants en bars mag wel gerookt worden. Aparte rookruimtes zijn niet toegestaan.

Taal
De officiële taal op Tenerife is Spaans. In de toeristengebieden kun je je met Engels vaak ook prima redden. Andere talen die je tegenkomt zijn Duits, Frans en in mindere mate Russisch (met name in Costa Adeje). In de niet-toeristische dorpen zijn er redelijk wat mensen die alleen maar Spaans spreken.

Telefonie
Op de meeste plekken op Tenerife heb je prima dekking met je mobiele telefoon. In de afgelegen stukken kan de dekking slecht zijn of zelfs geheel ontbreken. Bellen vanuit telefooncellen kan ook nog op Tenerife. Je kunt dan betalen met een telefoonkaart, soms nog met muntgeld. Dit is niet altijd voordeliger dan met je mobiele telefoon naar Nederland bellen.

Tijdsverschil
Op Tenerife is het altijd één uur vroeger dan in Nederland. Omdat de zomertijdregeling op Tenerife hetzelfde is als in Nederland geldt dit zowel tijdens de winter als tijdens de zomer.
 

Meer reisinformatie

De Nederlandse site Landenportal staat bekend om de uitstekende manier waarop reisinformatie accuraat en vrij beknopt aangeboden wordt aan haar bezoekers. Op de pagina over Tenerife vind je veel aanvullende informatie over Tenerife.

Meer info over Tenerife

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Tenerife:
alles over Tenerife
Tenerife informatie

Tenerife weer & klimaat
mooiste dorpjes op Tenerife

© teksten & foto's Dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy